✉️ jsem@adamwojnar.cz     📞 +420 737 671 099

Připravte se na krizi, jakou nikdo nikdy neviděl (nebo je to jinak?)

Čeká nás daleko větší krize, než jsme viděli v roce 2008. Státy mají dluhy, které nelze nikdy splatit. Inflace je hrůzostrašně vysoká. Nejde se už dále zadlužovat. Ceny nemovitostí jsou tak vysoko, že to už není možné, aby nadále rostly. Musí nastat nepokoje ve světě kvůli drahému bydlení. Armageddon přichází. 

Musí nastat nepokoje kvůli zdražování energií a hrozí nedostatek jídla díky válce na Ukrajině. Propad cen nemovitostí o 50% až 80%, úplný chaos na trzích je neodvratitelný. Bude brzy mnoho lidí bez práce a jídlo si budeme muset pěstovat sami. Nebo to bude úponě jinak?

Trocha strachu přece nikoho nezabije, ne? Teď se zhluboka nadechněte… pokračujeme dále.

Lidi horlivě čtou palčivé titulky o zdražování, válce, nemocem, požárech, šíleným cenám nemovitostí. Krváky táhnou. Aspoň to vyvolá v lidech obavy a my prodáme více reklamy, protože strach se lépe prodává než umírněnost.

Očekává se obrovská krize, která má přijít už příští rok

Možná už tento. Na YouTube vidíme jedno varovné video za druhým. Už nejde jen o varování nad “koncem ekonomického světa” lidmi, jako je Robert Kiyosaki a jemu podobní, kteří hlásí krizi už od roku 2016. Jenomže pořád nic.

Jedno staré britské pořekadlo říká “pokažené hodinky jdou dvakrát denně správně”. Znamená to, že když budete každý rok předpovídat krizi, jednou se prostě trefíte.

Nakonec řeknete, že jste to věděl a že jste vizionář, protože ostatní to neviděli dostatečně brzy. Co na to říct…

Proč největší krize všech krizí nemusí přijít

Stejně jako nepřišel konec světa v roce 2000. Údajně všechny počítače na světě nedokázaly přejít z minulého tisíciletí na tisíciletí začínající dvojkou. Pamatujete na to? To bylo řečí, že budou letadla havarovat, protože jejich navigace pracuje s letopočty začínající jedničkou. Nic se ale nestalo. Proroctví nevyšlo. Pak tady další úsměvné záležitosti, koncem světa v roce 2008/9 při předešlé ekonomické krizi, potom další v 2012 a pak skrz covid až po dnešní inflaci a státní dluhy. Netvrdím, že něco není s ekonomikou v pořádku, to ani omylem.

Je toho mnoho špatně. Například to, že si vlády světa zvykly platit výdaje za naši ochranu před pandemií tištěním peněz (a nyní ochranu proti navyšováním cen energií). Jednou se něco stane. Ale nemusí to být teď. Krize se opakují přibližně každých osmnáct let. Menší recese se opakují každých pět let. Jednou bude nějaká krize zcela jistě zakončena změnou monetárního systému. Ale nemusí to být zrovna na konci stávajícího cyklu.

Jako by se nic nestalo

Vesele se může pokračovat v tištění peněz a navyšování státních dluhů i nadále. Lidé měnám ještě stále věří. Bitcoin zatím není zralý na to, aby nahradil dnešní peníze. Není zralý ani na to, aby se už teď stal rezervní měnou nebo novodobým zlatem (můj úsudek). V těchto dnech (09/2022) jsou pouze dva státy na světě, kde je BTC oficiálním platidlem a ani jedna z těchto zemí není dominantní ekonomickou silou (El Salvador s 6,4 mil. obyvateli a Středoafrická republika 4,8 mil. obyvatel).

Změna monetárního systému a s ní spojené nepokoje také mohou přijít. Jenomže to může přijít až za dalších 20 až 25 let, když bude další 18letý cyklus u konce. Díky internetu, hackerským útokům, vyspělé bojové technice, kdy se nebojuje v zákopech a kdy také máme jaderné zbraně, klasická válka nemusí přijít nikdy. To se dříve zničíme sami neustálými obavami z toho, co se ve světě děje.

Větší krize přichází přibližně každých osmnáct let. To je zcela normální ekonomický vývoj. 18letý nemovitostní cyklus je tady už více jak 200 let, jak o tom mluvím v některých videích, například v tomto videu, nebo tady na blogu.

Krize, která nás nyní čeká, může být podobná jako ta předešlá. Dojde k různým změnám, například se urychlí digitalizace komunikace, digitalizace převodu vlastnictví díky blockchainu a a zřejmě budou všichni více sedět doma díky úbytku kancelářských prostor, které nejsou tolik zapotřebí, jak jsme viděli v nedávných lockdownech. Všichni to zase přežijeme a svět opět neskončí.

Jaký je vás názor na to, že má přijít krize všech krizí? Nebo žiju v nějaké bublině, kde o tom slýchávám příliš často?

Napiš mi zde: reality@adamwojnar.cz

Cílem není vystrašit čtenáře

Cílem článku je připomenutí, že média musejí přežít a články jsou pro ně zdrojem obživy. Čím více lidí je čte, tím více mají reklamy, tím více profitu. Neznám budoucnost lépe, než kdokoliv jiný. Vypl jsem se od zpráv z televize i novin už dávno. O to mi přijde větší tlak na lidi v těchto dnech (týdnech, měsících…). Pro toto období doporučuji četbu knih autorů, kteří jsou prověřeni časem (třeba už ani nežijí) a jejich teorie jsou tady s námi dodnes.

Doporučená četba:

Boom Bust : House Prices, Banking and the Depression of 2010, Proč státy selhávají, Faktomluva, Antifragilita (nebo jakákoliv kniha autora)

Adam Wojnar
Adam Wojnar